Křehký Mikulov 2019

Michal Strach, Křehký Mikulov 2019

Devátý ročník festivalu uměleckého designu Křehký Mikulov se uskutečnil na zámku v Mikulově od 24. května do 9. června 2019.

Tématem tohoto ročníku byla Archeologie. Tedy archeologie ve smyslu zkoumání tradic obtisknutých do současného designu a umění. Průzkum našeho vztahu k předmětům, k nádheře mikulovského kraje a k designu jako nástroji, který dokáže proměnit všední skutečnost ve státek.

Jako první archeologickou ochutnávku, která zároveň zkoumá mikulovskou krajinu a její zvyky, jsme představili projekt Czechia. Osm měsíců před Křehký Mikulov autorky zakopaly v zemi poklad. Něco, co je bytostně spjato s mikulovským zámkem. Jaký byl další osud nyní už odkryté vykopávky? Fotografka Michaela Karásek Čejková, módní designérka Kateřina Plamitzerová a krajinářská architektka Lucie Králíková mapovaly, zkoumaly a přetavily vše ve výstavu, která měla v rámci Křehký Mikulov svou premiéru.

Ústřední výstavou byl již podruhé Výzkum hmoty. Zabývali jsme se porcelánem, který je pro galerijní značku Křehký zásadní. Nejčastěji totiž oslovuje designéry s tvorbou nových děl právě z tohoto materiálu a dlouhodobě se snaží ukázat křehkou krásu a kouzlo, které porcelán v sobě nese. Významná holandská designérka Ineke Hans představila nové dílo nazvané prostě Džbán. Jemná porcelánová hmota, květinový dekor v kontrastu se selským tvarem, který nezapře kořeny autorky pocházející z goudové velmoci. Maxim Velčovský vytvořil u příležitosti festivalu speciální edici Katastrofické vázy. Na zem dolehla katastrofa, ale jedna váza přežila. A na ní obtisk toho, co lze nalézt v postkatastrofické krajině.

Oslovili jsme také slovenskou designérku Zuzanu Svátik, která prostřednictvím porcelánu zpracovala politická, společenská a genderová témata. Simona Janišová, rovněž ze Slovenska, při své tvorbě pracuje s porcelánem a také s nejmodernějšími technologiemi tvarování, ale ráda se vratila i k tradiční práci s kruhem a špachtlí. Edina Andrasi z Maďarska přistoupila ke svým vázám jako k sochám. Roman Šedina přizval ke spolupráci další kolegy z různých oborů, aby obohatili jeho vázy o další prvky – designérku šperku Markétu Kratochvílovou, módní návrhářku Milimu nebo ilustrátora Michala Bačáka.

Připravili jsme také novinku projekt Manufaktury, kde se mohli malí i velcí návštěvníci zapojit do workshopů s věhlasnými designéry. Michalem Strachem, Bro., Michalem Bačákem nebo Diegem Faivrem.

Devátý ročník festivalu uměleckého designu Křehký Mikulov se uskutečnil tradičně na zámku v Mikulově od 24. května do 9. června 2019. Tématem tohoto ročníku byla Archeologie.